donderdag 8 september 2016

Food waist

Voedselverspilling - het weggooien van voedsel dat nog goed en eetbaar is.
In de wereld wordt 1/3 van het geproduceerde voedsel weggegooid.. Gemiddeld gooien Nederlanders ongeveer 15% van het door hen gekochte voedsel weg. Dit komt neer op ongeveer 50 kg voedsel per persoon per jaar.
Even een paar feiten:
  • 50 kg eten per persoon per jaar beland in de prullenbak.. Dit is nog exclusief dranken die we door de gootsteen spoelen (koffie, thee, fris, wijn, bier, limonade, etc.).
  • Dit komt neer op 0,8 miljard kg per jaar, 2,5 miljard euro aan eetbaar voedsel. Dit betekent 350,- per huishouden en 155,- per persoon.
  • Naast de 2,5 miljard euro aan verspilling door consumenten wordt ook nog eens ongeveer 2 miljard euro in de rest van de voedselketen verspild. In totaal komt dit neer op ongeveer € 4,4 miljard per jaar aan voedselverspilling.
  • 20% van de mensen (1 0p de 5) kijkt na de houdbaarheidsdatum niet meer of een product nog goed is (kleur, geur, smaak) maar gooit het direct weg
Ecologische, economische en sociale gevolgen van voedselverspilling.
Economische gevolg Onnodig voedselafval veroorzaakt hoge kosten voor afvalbeheer: het onderhoud van stortplaatsen (waar het voedselafval meestal terecht komt) maar ook transportkosten, operationele kosten in de zuiveringsinstallaties, en in sommige gevallen de kosten van afvalscheiding.
Milieubelasting Voedselproductie en -consumptie in de EU genereert 20% tot 30% van de Europese milieubelasting. Met voedsel gooi je niet alleen geld weg, maar ook de energie die in de teelt, verpakking, transport, koeling en bereiding van voedsel is gestoken. Met elke kilo voedsel die je weggooit, gooi je eigenlijk 1,3 liter benzine weg. In de top 3 van producten die (gezien de hoeveelheid die ervan verspild wordt) het meest bijdragen aan de klimaatbelasting door verspilling staat vlees bovenaan, gevolgd door zuivel en groente. De klimaatbelasting van deze top drie draagt voor meer dan de helft bij aan de totale klimaatbelasting van verspilling. Met het terugdringen van de verspilling van met name deze productgroepen is dus klimaatwinst te behalen.
Sociale gevolgen Het verspillen van voedsel versus wereldwijde financiële crisis, stijgende voedselprijzen en internationale voedseltekorten. 1/3 tot de helft van alle huidige voedselproductie eindigt verspild. En dat terwijl 868 miljoen mensen, of 12% van de wereldbevolking, ondervoed is. Kwaliteitsstandaarden van voedsel van grotere instanties bepalen de afname en verspilling van de landbouwgewassen. Voedsel dat esthetisch of in kwaliteit, zoals wanneer het een plekje heeft, afwijkt van de norm wordt in de meeste gevallen verspild en komt überhaupt al niet bij de consument terecht. Boeren in veel landen kunnen hierdoor maar een deel van hun oogst verkopen aan bedrijven uit westerse landen. Dit komt doordat de consument liever geen kromme komkommers of appels met een bruin vlekje koopt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten