donderdag 8 september 2016

The organic effect

The organic effect - het effect van biologisch eten

Interessant filmpje, duurt maar 1,5 minuut:

https://youtu.be/oB6fUqmyKC8

"Het Zweedse Coop liet een onderzoek uitvoeren bij een Zweeds gezin dat niets biologisch at. De moeder getuigt dat ze geen bio koopt omdat het duurder is en zij een groot gezin heeft. Wanneer ze twee weken lang alles biologisch eten, dalen de hoge gehaltes aan insecticiden, fungiciden en plantengroeiregelaars in hun urine plotseling naar nul. De gezinsleden zijn geschrokken.
De onderzoekers analyseerden twee weken lang de urine van de gezinsleden. Gemiddeld bevatten de monsters na twee weken maar liefst 9,5 keer minder pesticiden. Sommige stoffen verdwenen zelfs al na een dag uit het lichaam.
Afzonderlijk kan een kleine hoeveelheid pesticide in het lichaam geen kwaad volgens het onderzoeksrapport, maar over de combinatie van al die kleine hoeveelheden is nog maar weinig bekend.
Zelfs voor een gezin met een bescheiden inkomen is het mogelijk om veel biologisch te eten, al vergt het wel wat aanpassing van je gewoontes. Als je minder vlees eet (maar beter vlees), minder snoep en koekjes en als je seizoensgebonden fruit en groente koopt, kost het niet meer dan normaal.
Als je rechtstreeks van de boer koopt of met een wekelijks groentepakket, kom je zelfs goedkoper uit. Zodra je beseft dat voeding niet iets is om op te besparen, maar een geweldige investering is in je gezondheid en die van je kinderen, lukt het vanzelf."
Landbouwgif komt helaas nog steeds regelmatig voor op producten die in de supermarkt te koop zijn. Deze bestrijdingsmiddelen bestaan uit een brede waaier aan stoffen die giftig is voor mensen doordat ze hormoonverstorende, kankerverwekkende of neurotoxische werking hebben. Het is niet ongewoon dat er tussen de 5 en 13 verschillende soorten gif op met name fruit gevonden worden. Het loont dus kritisch te kijken naar wat je koopt en waar je het koopt.
Het ene product wordt veel meer bespoten dan het andere product. Aardappels worden bijvoorbeeld erg veel bespoten en avocados weer veel minder. Als je dit weet kun je bewustere keuzes maken en het ene product wel biologisch kopen en het andere (toch nog) niet.
Kijk daarnaast ook waar het product vandaan komt. Van met name Spanje, Egypte, Marokko en Griekenland is bekend dat groente en fruit veel bespoten worden, vaak met pesticiden die niet in Nederland gebruikt mogen worden. Nederlandse producten zijn vaak relatief schoon. Nog een argument om dus vooral Nederlands fruit en groente te kopen.
Meest bespoten
Aalbessen, aardappels, aardbeien, andijvie, appels, citroenen, druiven, frambozen, grapefruit, kersen, komkommer, mandarijnen, nectarines, paprika, pepers, peren, perzik, selderie, sinaasappels, sla, spinazie, wortels.
Minder bespoten
Ananas, asperges, avocado’s, banaan, bloemkool, broccoli, champignons, erwten, kiwi, mais, mango, meloen, passievruchten, pruimen, rode kool, venkel, witlof, witte kool, uien, zwarte bessen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten